При стрептокок в носоглътката винаги да се дава антибиотик. Не най-новият, не най-скъпият,

...
При стрептокок в носоглътката винаги да се дава антибиотик. Не най-новият, не най-скъпият,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Бактерията на скарлатината е виновна и за 80% от детските ангини

При стрептокок в носоглътката постоянно да се дава антибиотик. Не най-новият, не най-скъпият, а правилният  - от групата на “баналните ” пеницилини или “старите ” цефалоспорини. Бързите проби за носителство на патегоне дават отговор до 15 минути, при доказване в микробиологична лаборатория резултатът се дава след 24 часа, споделя в изявление за " 24 часа " проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравни въпроси към Столичната община и дълготраен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

- Проф. Кантарджиев, над 60 пъти увеличение на случаите на скарлатина у нас и внезапен растеж на болните по света разсънват съмнения за някаква нова свръхпатогенност, какво споделя медицината?

- Микроорганизмът, който предизвиква скарлатина, в предишното е съществена причина за вътреболнични инфекции, раневи инфекции, импетиго, така наречен червен вятър – заболяване в горния пласт на кожата. При скарлатината инфекцията е обвързвана с шарка с присъщ дребен обрив. Обикновено случаите се усилват през студения сезон и доближават връх напролет.

След затишието по време на пандемията в този момент има фрапантно увеличение на случаите, само че не заради някакви чудовищни промени в причинителя, а заради оживеното другарство и в това време позабравените елементарни хигиенични ограничения като миене на ръце, проветряване, разчистване.

- Колко време минава от инфектирането с бактерията до болестта?

- Инкубационният интервал на скарлатината има дълготрайност от 12 часа до 10 - 14 дни, най-често болестта се демонстрира до 5-ия ден след заразяване. Във времето преди основаването на антибиотиците е извънредно публикувано.

Най-важното, което би трябвало да се знае през днешния ден, е, че скарлатината се повлиява чудесно от верния антибиотик. Още 12 - 24 часа след започването на лекуването се стига до очевидно клинично усъвършенстване.

- Само един тип антибиотик ли води до съответно лекуване, наличен ли е той и по какъв начин се лекуват алергичните към него?

- Лечението е изцяло налично, с евтини антибиотици. Правилното лекарство не е най-новото или най-скъпото. Първи избор са антибиотиците от групата на пеницилините.

Друга опция са околните до тях цефалоспорини от първа и втора генерация. При алергия към тези медикаменти като опция най-често се прибягва до макролидите.

При подозрение дали става дума за скарлатина би трябвало да се направи проучване за стрептококово носителство.

За разлика от носителството на други бактерии в носоглътката, присъщи за зимния сезон - пневмококи, стафилококи – което не изисква лекуване, за носителството на стрептококус пиогенес, извършител на скарлатината, би трябвало да се предприеме антибиотичен курс. Това най-често са деца, както се вижда и сега.

- За какъв брой време излиза резултатът от проучването и до момента в който се изчаква, нужно ли е болният да си остане у дома за всеки случай, с цел да не заразява?

- Бързите проби дават отговор до 15 минути. При доказване в микробиологична лаборатория резултатът се дава след 24 часа. Разумно е болният със подозрение за скарлатина да си остане у дома. Ако е дете, което посещава градина, в групата не се одобряват нови. При болно дете в колектива е най-добре родители, които имат опция, да се самоорганизират и контактните деца да бъдат изследвани за стрептококово носителство.

- Не е написано като правилник в публичното опазване на здравето? Очаква се родителите да са инциативната страна?

- Когато е налице всеобщо ностителство, би трябвало да се работи, не да се чака някакво решение свише, което да подреди. Още повече че имаме гузния опит, когато много неща бяха нареждани, пък съпротивата беше ужасна, грозна и подплатена с персонален интерес.

- Приблизително какъв брой коства проучването?

- Десетина – петнадесет лв.. Но приказваме за здравето на децата.

- Типична ли е симптоматиката, може ли родителите да не се ориентират и да не подозират, че е нужно проучване и при позитивен тест - лекуване?

- Скарлатината си е шарка с присъщата за нея картина. Честите инфекции, породени от отговорния бацил - стрептококус пиогенес, са фарингитът, ангината. Проявите са зачервено гърло, налепи, висока температура, увеличени лимфни възли под челюстта и доста особено – липса на кашлица.

Когато при сходни недоволства има кашлица, по-вероятно е да става дума за вирусна зараза. Около 80% от ангините при дребните деца и 20% от ангините при възрастните са породени от стрептококус пиогенес. Съответно останалите са вирусни.

- Бактерията има ли капацитет да благоприятства затруднения?

- Около 20 дни след прекарана скарлатина или стрептококова ангина може да се появят затруднения. На първо място като риск е ревматизмът. Практически в България този риск беше съвсем напълно премахнат с вярна приложимост на антибиотиците в предишното. Теоретично освен това затруднение в 60% от случаите се засягат клапите на сърцето или сърдечният мускул, който се възпалява, и човек развива миокардит или панкардит - инфектиране на трите пласта на сърцето. Често затруднение са и ставните възпаления. Други вероятни премеждия са мозъчно инфектиране с неврологични изяви, наречено хорея, подкожните нодули, засягане на бъбреците и други по-редки положения.

- От какво зависи дали ще се появят затруднения, вземането на антибиотик при носителство на бактерията подсигурява ли цялостно справяне с казуса?

- Не е толкоз просто. Усложненията нормално са резултат на комплекс от фактори, измежду които водещите са самостоятелните генетични предразположения на детето и особеностите на съответния вариант на микроорганизма – някои ензими, разнообразието от антигени, които може да се предават на бактериите посредством проникването на вируси в тях.

- Става комплицирано, в случай че говорите за бактериофагите – вируси, които паразитират в бактериите, като фактор за тежестта на болестта?

- Тези неща и в гимназията се учат – бактериофагите са най-разпространените “организми ”, вируси по бактериите, които придвижват някои от факторите на болестотворност.

- Очаква ли се ваксина?

- Не. Бактерията има доста разновидности. Само по М-протеина, който дефинира някои от клиничните прояви, са 130 типа. По отношение на пирогените и еритрогените, които съставляват втора група антигени, бактериите са 4 типа. При тези условия няма по какъв начин да се противодейства с ваксина.

- Какво препоръчвате за профилактика?

- Първо, миене на ръцете, проветряване, разчистване на повърхностите в пространствата. Второ, бонбони с етерични масла – даже най-евтините, от дълго време познати у нас, всеки може да се досети защо приказвам. Те, от една страна, имат антимикробно деяние, от друга, при смученето им микробите се отмиват от гърлото посредством слюнката и попадат в убийствената за тях среда на солната киселина в стомаха. Разпространението зависи и от това дали болните си остават у дома. Както и от лекуването с верните антибиотици.

В това отношение през последните години се направиха доста неточности, чиито последствия занапред ще поносим. Само за две години от страна с много рационална приложимост на антибиотици – дружно с Германия на 18-о място в Европа по потребление в лечебните заведения и като Белгия на 14-о по приложимост в обществото, в този момент сме на второ място и по двата индикатора, надлежно с Кипър и Гърция.

- Кой е най-застрашен от стрептококус пиогенес?

- Рядко боледуват деца до 3-годишна възраст, а най-често – от 3 до 6 години. Друга рискова група са децата в началното учебно заведение. Възрастните боледуват доста рядко.

- Казахте, че разпространяването има сезонен темперамент, обвързвано ли е с температурите и слънчевата светлина?

- Със стоплянето случаите ще понижават. През лятото скарлатината ще изчезне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР